30-01-14

Hoe knieperikelen, wat knieperikelen ?

Nadat ik vorige week donderdag een vreselijke pijn in mijn knie had, heb ik vrijdag, zaterdag en zondag heel intensief gerust. Maandag heb ik geprobeerd langzaam aan een jogske van 7 km te doen. Dat lukte , maar ik voelde toch nog altijd een latente aanwezigheid die mij onrust baarde.

Dinsdag dan maar weer gerust. Gisteren nog eens serieus getest en het ging weer als vanouds. Ik heb zelfs een nieuwe trainingsbesttijd op 10 km gelopen : 46"39 . En zo goed als niets gevoeld.

Ik ga dus vol vertrouwen naar de hivernales zondag. Ik ben van plan om ergens tussen de 4"30 en 4"45 per kilometer te vertrekken. Dat zou me ergens in de buurt van de 1"35 moeten brengen aan de finish. Ambitieus, maar als dat lukt dan kan ik met gerust gemoed richting lente.

Tussendoor nog even een tip voor de meerwaardezoeker. Op canvas wordt vanaf dinsdag een Duitse serie getoond die je moet gezien hebben. Ik ga alvast kijken. Schijnt niet voor gevoeliger kijkers te zijn.

http://www.humo.be/tv-gids/event/9708832/unsere-mutter-unsere-vater

27-01-14

Peroneus Brevis

Wat is dat voor een beest? Kom je wat verder op te weten.

De laatste 2 weken wat rust genomen om te recupereren. Combinatie van een paar middellange loopjes per week en stevige power training sessies in de fitness.

Waar staan we nu? Spieren goed aan het versterken en al een paar kilogram minder zwaar... Voor het eerst in vele jaren duiken we stabiel onder de 90kg. Leve de proteine shake (zie What Runners can Learn from Body Builders). De smaak nemen we er maar bij.

Wat hebben we nog geleerd. Dat je -tenzij je een zware bergloop wil emuleren- best geen zware powertraining sessie in de voormiddag combineert met een hoog tempo duurloopje in de namiddag. Deed ik op een zaterdag twee weken geleden. Omdat we zondag een familie bezoekje gepland hadden, wou ik er voor dat weekend komaf mee maken... en dat heb ik geweten. Een spectaculaire dip op de 20ste km. Van een lichtvoetige 12 km/h naar een strompelende 8 km/h. Wat een calvarie, die laatste 7 km. Benen volledig leeg en de pezen in mijn voeten voelden aan alsof ze met een hamer bewerkt waren.

Peroneus brevis tendonitis

Na een paar dagen rust bleef er enkel nog wat wat pijn die na een weekje volledig verdwenen was (of beter gezegd, leek). Dit weekend bij een snelle loop kwam ie terug opzetten. Zeer goed te localiseren, net onder de buiten kant van de enkel, iets naar achteren... Gevoelig drukpunt en lichtjes gezwollen. Daar wist de internet dokter in ons wel raad mee. 

Toch voorzichtig zijn. Ik zou niet graag mijn seizoen om om zeep zien. Weer iets geleerd... als we moe zijn gaan we met de voeten pletsen. Als het stil is, horen we dat en sturen we bij. Als we daarentegen het asfalt aan het martelen zijn met luide muziek in de oren... gedaan om met luide muziek te lopen dus. 

Wat nog van nieuws? Morgen naar Runners Service Lab Pro, voor een volledige analyze. Eens kijken of alles recht zit. En of we voor de snelle intervaltrainingen op harde ondergrond toch niet beter gestabiliseerde en gedempte schoen aanmoeten (liefst met minimaal verval, zodat we in het minimalistische wereldje blijven). Meer nieuws volgt.

Verder nog wat nieuws van het dietaire front. Sinds een dikke week een moratorium op alcohol. Onder het predicaat "met mate kan het geen kwaad" kwam elke verloren kilo er meteen terug bij. Dan maar de alles of niets aanpak.En we zijn ook een eens gaan shoppen bij InnerMe (levering wordt deze week verwacht), zoals beloofd in Mud, Sweat and Tears.

En Frank, ik hoop dat jouw knie snel recupereert! En kwestie van je te amuseren: één van de selfies beneden is genomen na de desastreuze Hoeveroute tocht jongstleden. Een goed antwoord (links of rechts) levert voor geblesseerde Franken een gratis copy van Relentless Forward Progress op.

Love it. "Just keep moving forward, by whatever means you can, no matter how slowly. If you do, then sooner or later, you will finish! It’s physics."

 

CalvaireFlying 

Knieperikelen

Het was te mooi om waar te zijn. Ik was zo goed bezig. Ook al zeiden ze van niet.

OK, ik ben misschien iets te vaak gaan lopen, maar ik moet volume doen. Ik moet mijn snelle vezels omtoveren tot de tragere variant. Donderdag kreeg ik ernstige kniepijn. Het sein om even drie dagen platte rust te nemen.

Deze middag ga ik testen of het opnieuw lukt. Zondag staat de hivernales op het menu. 20 km in het Zoniênwoud. Leuke jogging. Als ik deze middag nog last ondervind, zal de rest van de week heel rustig verlopen.

Ik vraag me af hoe het intussen met mijn buddy zit. Hij had ook last aan zijn voet. We worden oud en we zijn veel te hevig. Het verstand komt met de jaren. We hebben gelukkkig nog wat tijd.